Perustus ja runkopuut

Niin, se terassi. Harkkojen kohdalta kaivetaan routiva maa pois. Noin metrin kuopan jälkeen tuli meidän backyardilla hiekka vastaan ja sehän on silloin siinä. Pohjalle sepeliä ja valmisbetonilaatta ja niiden päälle harkkopino. Näin toimittiin jokaisen kulman ja keskikohdan kanssa, paitsi talon vierustalta, koska siinä maa oli jo niin kovaa, ettei tajutonta routimisvaaraa ollut. Niihin kohtiin laitettiin vain betonilaatta ja 1kpl harkkoja.

Sen jälkeen harkkoja päällekkäin niin paljon, että terassilla pötkötellessä ei lähde harteikkaampikaan mies pyörimään sivusuunnassa: Eli pohja suoraksi!

Kun harkot oli saatu vaateriin, voidaan jo mallitella runkopuita paikalleen. Itse käytin kestopuuta 125x50 ristikkona ja välipuina normikokoa 50x100 eli kansanomaisesti pattinkia. Koska et kuitenkaan saa harkkoja niin tasan samaan vaateriin, niin viimeisen silauksen ristikon vaakatasapainoon saat huopakattopaloilla. Ei siis koko kattoa vaan vain huopa. Niitä on muutenkin hyvä olla kevytsoraharkon ja puun välissä.

Jos seuraavana suvena huomaat jonkun nurkan painuneen hiukan, voit laittaa parit suikaleet huopaa alle. Jos nurkka on vajonnut metrin, suosittelen menemään heti Alkoon. Tässä vaiheessa ja vähän myöhemminkin kannattaa ottaa ristimitta. Heittoa ei saa mielellään olla paljon, etteivät ylilentävät lentokoneet ihmettele suurta salmiakkimainosta.

Ruuveina kannattaa käyttää tarkoitukseen sopivia terassiruuveja

Terassin ristikon mittojen ja suoruuden hivellessä silmiä ja oluen marinoimaa mieltä, on aika siirtyä ruuvaamaan lautaa paikalleen. Ruuveja kannattaa suosia, sillä ne saa joskus vielä irti lautoja rikkomatta. Naulaus on so 80's. Ruuveina kannattaa käyttää tarkoitukseen sopivia terassiruuveja. Tavallinen suojaamaton tai ei rst- ruuvi kun syöpyy poikki muutamassa vuodessa. Kokemusta on.

Terassilauta voi olla toiselta puolelta viistettyä, koska sitä ei muut kuin siilit ja hiiret katsele. Miksikö? Siksi, että se on halvempaa. Voit ostaa myös täyskanttista lautaa, mutta siitä ei konkreettista hyötyä ole.

Lämpöpuu kasvattaa suosiotaan sekä myös nyt muotiin tulleet puukomposiittilaudat. Silkkaa hifistelyä sanon minä. Velipoika narisee, että joutuu öljyämään ja huoltamaan terassiaan, jos siis laittaa puuta materiaaliksi. Ei tuo minusta mitenkään kovin suuri ja vastenmielinen asia ole. Kevät kun koittaa, ja remontti-into on korkeimmillaan, niin olut- ja terassiöljykaupan kautta hommiin. Tässä terassissa meni allekirjoittaneelta noin tunti ja 2 olutta. Se ei mielestäni ole paha tehtäväksi kerran vuodessa. Siis se öljyäminen. Puoli pulloa olutta voi ottaa joskus ihan muutenkin vain. Saunan jälkeen. Pyhänä. Pyhäpuku päällä, tukka läskinpalalla kammattuna sivulle.

Materiaalin värinä tykkään juuri tästä vihertävästä väristä ja jos se joskus alkaa korpeamaan, niin ainahan sen voi ruskeaksi sitten seuraavalla öljyämiskerralla sutaista.

Lautojen ei tarvitse olla määrämittaisia eikä myöskään koko terassin mittaisia. Mitoitat vain laudan seuraavaan kannatinpuuhun ja jatkat seuraavalla. Ensimmäisen viikon jälkeen et enää muista edes katsella saumakohtia vaan olet jo täysin keskittynyt seuraavaan projektiin tai itsesi palkitsemiseen.