Induktioliesi ja keraaminen liesi ovat ulkonäöltään melko samanlaisia: niissä on molemmissa musta tyylikäs keittoalue.
Induktioliesi on kuitenkin kiistatta tehokkaampi. Eron huomaa, kun laittaa veden kiehumaan liedelle: induktiokeittotasolla vesi alkaa kiehua selvästi nopeammin kuin keraamisella liedellä.
Lisäksi induktiokeittoalue on turvallinen, koska se ei kuumene, ennen kuin sopiva keittoastia asetetaan keittoalueelle.
Induktioliesi on kuitenkin selvästi kalliimpi kuin keraaminen liesi. Edullisuuden lisäksi keraamisen lieden ehdoton etu on, että sille käyvät kaikki kattilat ja pannut – induktioliesi on paljon krantumpi.
Sekä induktioliesiä että keraamisia keittotasoja on saatavilla eri levyisiä 30:stä 90 senttiin asti. Sopivia malleja on siis sekä pieneen keittiöön että isompaan tarpeeseen.
Induktioliesi ihastuttaa useimmat heti ensi kokeilulla, koska se kuumenee nopeasti. Esimerkiksi pastaveden kiehumista ei tarvitse kauan odotella.
Induktiokeittotaso tuottaa lämpöä magneettikentän avulla: induktiotekniikka muodostaa lämmön keittoastian pohjaan liesitason lasipinnan alla olevalla magneetilla.
Lämpö syntyy kattilan tai paistinpannun pohjassa, eikä itse keittotasolla, ja siksi induktiotaso ei muutu kuumaksi samalla lailla kuin keraaminen keittotaso.
Induktioliesi on turvallinen, sillä liesi menee päälle vain, jos keittoalueen pinta peitetään magneettisella materiaalilla. Puinen paistinlasta tai kattila keittoalueen ulkopuolella ei saa induktioliettä lämpenemään.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että märkää pannua ei kannata pistää induktioliedelle, koska se voi vaurioittaa lieden pintaa. Myös kolaukset ja iskut rikkoa lieden pintaa.
Koska induktiotoiminto perustuu magnetismiin, induktioliedellä voi käyttää vain sellaisia astioita, joiden pohja on magneettinen.
Sopivissa kattiloissa ja pannuissa on induktiomerkintä. Jos merkintää puuttuu, voi tehdä magneettitestin: jos magneetti tarttuu kattilan pohjaan, kattila sopii induktiolevylle.
Induktioliedeltä kannattaa pyyhkäistä roiskeet heti, kun kokkaus päättyy: vesi ja rätti useimmiten riittävät.
Puhdistusta voi tehostaa käsitiskiaineella, jos lika on jo ehtinyt tarttua liedelle. Pesuaine pyyhitään huolellisesti lieden pinnalta kostealla pehmeällä liinalla.
Jos liedelle on palanut sokeria tai muovia, voi hyödyntää metallikaavinta – mutta varovasti ja ohjeiden mukaan, jotta ei tule vaurioittaneeksi lieden pintaa.
Induktiolieden puhdistukseen ei tule ikinä käyttää hankaavia tai naarmuttavia välineitä, kuten esimerkiksi teräsvillaa tai karhunkieltä.
Ihmesieni ei liioin ole suositeltava induktiolieden puhdistuksessa, koska sekin voi naarmuttaa lieden pintaa.
Keraaminen keittotaso on tarkemmin sanottuna säteilylämmöllä toimiva keittotaso. Keraaminen-sana viittaa keittotason pinnoitteeseen.
Vastus lämmittää ensin lasipinnan, joka lämmittää keittoastian – siksi ruuan lämmittäminen tai veden kiehauttaminen kestävät kauemmin kuin induktioliedellä.
Keraamisen keittotason pinta myös kuumenee käytössä, joten se ei ole yhtä turvallinen kuin induktioliesi.
Keraamisessa liedessä on edullisen hinnan lisäksi parasta se, että siinä voi käyttää kaikenlaisia kattiloita ja paistinpannuja – myös kuparisia ja pelkästä alumiinista valmistettuja keittoastioita.
Keraamisessa tasossa voi myös olla induktiokeittoalueita, mutta silloin ei kyse ole enää edullisesta perusmallista.
Keraaminen liesitaso vaatii huolellista käyttöä ja säännöllistä puhdistamista. Se voi naarmuuntua, jos sen pinnalla vetää kattilaa tai jos sitä puhdistaa liian karkeilla välineillä.
Liesi kannattaa puhdistaa heti käytön jälkeen nihkeällä liinalla, jossa on laimennettua käsitiskiainetta rasvan ja muiden roiskeiden poistamiseksi. Sen jälkeen liesi huuhdellaan kostealla liinalla ja lopuksi kuivataan.
Jos lämpimälle keraamiselle tasolle päätyy sokeripitoista ainetta, muovia tai alumiinifoliota, se poistetaan välittömästi metallikaapimella.
Alumiinipohjaisista astioista voi jäädä tason pintaan harmaita jälkiä, jotka on mahdollista saada pois keraamiselle liesitasolle tarkoitetulla puhdistusaineella.
Induktioliesi kuluttaa selvästi vähemmän sähköä kuin keraaminen liesi, joka puolestaan kuluttaa selvästi vähemmän sähköä kuin valurautaliesi.
Valurautalieden vaihtaminen induktiolieteen tuo jopa 40 prosentin säästön sähkönkulutukseen: Sähköliesi/sähköuuni kuluttaa keskimäärin noin 1–2 kWh/vrk ja induktioliesi/-uuni 0,6–1,2 kWh/vrk.
Lähteet: Martat, Sini.fi, Gigantti, Power, Kotiliesi.fi
Kuvat: iStock