Induktioliesi vai keraaminen liesi – kumpi on parempi?

Keittiö
Induktioliesi lämpenee nopeasti.
Induktioliesi vai keraaminen liesi? Siinäpä yleinen kysymys, jota moni miettii valitessaan uutta keittotasoa keittiöönsä. Lue vinkit sopivat lieden valintaan.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
10.4.2024

Induktioliesi ja keraaminen liesi ovat ulkonäöltään melko samanlaisia: niissä on molemmissa musta tyylikäs keittoalue.

Induktioliesi on kuitenkin kiistatta tehokkaampi. Eron huomaa, kun laittaa veden kiehumaan liedelle: induktiokeittotasolla vesi alkaa kiehua selvästi nopeammin kuin keraamisella liedellä.

Lisäksi induktiokeittoalue on turvallinen, koska se ei kuumene, ennen kuin sopiva keittoastia asetetaan keittoalueelle.

Induktioliesi on kuitenkin selvästi kalliimpi kuin keraaminen liesi. Edullisuuden lisäksi keraamisen lieden ehdoton etu on, että sille käyvät kaikki kattilat ja pannut – induktioliesi on paljon krantumpi.

Sekä induktioliesiä että keraamisia keittotasoja on saatavilla eri levyisiä 30:stä 90 senttiin asti. Sopivia malleja on siis sekä pieneen keittiöön että isompaan tarpeeseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Induktioliesi on turvallinen.
Induktioliedellä ruuan laitto sujuu nopeasti ja turvallisesti.

Induktioliesi toimii tehokkaasti

Induktioliesi ihastuttaa useimmat heti ensi kokeilulla, koska se kuumenee nopeasti. Esimerkiksi pastaveden kiehumista ei tarvitse kauan odotella.

Induktiokeittotaso tuottaa lämpöä magneettikentän avulla: induktiotekniikka muodostaa lämmön keittoastian pohjaan liesitason lasipinnan alla olevalla magneetilla.

Lämpö syntyy kattilan tai paistinpannun pohjassa, eikä itse keittotasolla, ja siksi induktiotaso ei muutu kuumaksi samalla lailla kuin keraaminen keittotaso.

Induktiokeittotaso ja toimii vain, kun keittoalueelle laittaa sopivan kattilan tai paistinpannun.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Induktioliesi on turvallinen, sillä liesi menee päälle vain, jos keittoalueen pinta peitetään magneettisella materiaalilla. Puinen paistinlasta tai kattila keittoalueen ulkopuolella ei saa induktioliettä lämpenemään.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että märkää pannua ei kannata pistää induktioliedelle, koska se voi vaurioittaa lieden pintaa. Myös kolaukset ja iskut rikkoa lieden pintaa.

Astian pohjassa tai pakkauksessa on merkki, joka kertoo induktiokelpoisuuden.
Tämä symboli astian pohjassa tai pakkauksessa kertoo, että astiaa voi käyttää induktioliedellä.

Induktioliesi vaatii tietynlaisen keittoastian

Koska induktiotoiminto perustuu magnetismiin, induktioliedellä voi käyttää vain sellaisia astioita, joiden pohja on magneettinen.

Kaikki induktioliedelle suunnitellut astiat sopivat myös tavalliselle liedelle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sopivissa kattiloissa ja pannuissa on induktiomerkintä. Jos merkintää puuttuu, voi tehdä magneettitestin: jos magneetti tarttuu kattilan pohjaan, kattila sopii induktiolevylle.

Nämä sopivat induktioliedelle

  • valurauta
  • teräsemali
  • ruostumaton teräs erikoispohjalla
  • alumiini erikoispohjalla.

Nämä eivät kuumene induktiolla

  • tavallinen tai pinnoitettu alumiini
  • kupari
  • tavallinen teräs
  • keramiikka
  • lasi.
Nainen puhdistaa induktiolieden pintaa.
Sekä induktioliesi että keraaminen keittotaso kannattaa puhdistaa liasta heti kokkauksen jälkeen.

Puhdista induktioliesi saman tien

Induktioliedeltä kannattaa pyyhkäistä roiskeet heti, kun kokkaus päättyy: vesi ja rätti useimmiten riittävät.

Puhdistusta voi tehostaa käsitiskiaineella, jos lika on jo ehtinyt tarttua liedelle. Pesuaine pyyhitään huolellisesti lieden pinnalta kostealla pehmeällä liinalla.

Hankaliin tahroihin voi hyödyntää keraamisen lieden puhdistusainetta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos liedelle on palanut sokeria tai muovia, voi hyödyntää metallikaavinta – mutta varovasti ja ohjeiden mukaan, jotta ei tule vaurioittaneeksi lieden pintaa.

Induktiolieden puhdistukseen ei tule ikinä käyttää hankaavia tai naarmuttavia välineitä, kuten esimerkiksi teräsvillaa tai karhunkieltä.

Ihmesieni ei liioin ole suositeltava induktiolieden puhdistuksessa, koska sekin voi naarmuttaa lieden pintaa.

Keraaminen liesi ja pari kattilaa.
Keraaminen liesi näyttää samalta kuin induktioliesi, mutta sen toimintaperiaate on erilainen. Keraamisella liedellä voi käyttää kaikkia kattiloita ja pannuja.

Keraaminen liesi toimii säteilylämmöllä

Keraaminen keittotaso on tarkemmin sanottuna säteilylämmöllä toimiva keittotaso. Keraaminen-sana viittaa keittotason pinnoitteeseen.

Keraamisessa keittotasossa on lämpövastus, joka sijaitsee lasipinnan alla.

Vastus lämmittää ensin lasipinnan, joka lämmittää keittoastian – siksi ruuan lämmittäminen tai veden kiehauttaminen kestävät kauemmin kuin induktioliedellä.

Keraamisen keittotason pinta myös kuumenee käytössä, joten se ei ole yhtä turvallinen kuin induktioliesi.

Keraamisessa liedessä on edullisen hinnan lisäksi parasta se, että siinä voi käyttää kaikenlaisia kattiloita ja paistinpannuja – myös kuparisia ja pelkästä alumiinista valmistettuja keittoastioita.

Keraamisessa tasossa voi myös olla induktiokeittoalueita, mutta silloin ei kyse ole enää edullisesta perusmallista.

Keraamisen lieden puhdistaminen

Keraaminen liesitaso vaatii huolellista käyttöä ja säännöllistä puhdistamista. Se voi naarmuuntua, jos sen pinnalla vetää kattilaa tai jos sitä puhdistaa liian karkeilla välineillä.

Oikeilla välineillä keraamisen lieden puhdistus on helppoa, eikä liesi naarmutu.

Liesi kannattaa puhdistaa heti käytön jälkeen nihkeällä liinalla, jossa on laimennettua käsitiskiainetta rasvan ja muiden roiskeiden poistamiseksi. Sen jälkeen liesi huuhdellaan kostealla liinalla ja lopuksi kuivataan.

Jos lämpimälle keraamiselle tasolle päätyy sokeripitoista ainetta, muovia tai alumiinifoliota, se poistetaan välittömästi metallikaapimella.

Alumiinipohjaisista astioista voi jäädä tason pintaan harmaita jälkiä, jotka on mahdollista saada pois keraamiselle liesitasolle tarkoitetulla puhdistusaineella.

Induktioliesi kuluttaa vähemmän sähköä kuin keraaminen liesi

Induktioliesi kuluttaa selvästi vähemmän sähköä kuin keraaminen liesi, joka puolestaan kuluttaa selvästi vähemmän sähköä kuin valurautaliesi.

Valurautalieden vaihtaminen induktiolieteen tuo jopa 40 prosentin säästön sähkönkulutukseen: Sähköliesi/sähköuuni kuluttaa keskimäärin noin 1–2 kWh/vrk ja induktioliesi/-uuni 0,6–1,2 kWh/vrk.

Lue lisää keittiön sisustamisesta ja keittiöremonteista