Vesiputkien pauke saattaa lisätä vuotoriskiä

Talo
Vaikka putkien paukkuminen ei ärsyttäisi, sen syy kannattaa silti selvittää. Kyse on todennäköisesti joko putkien väärästä asennustavasta tai paineiskuista. Pidemmän päälle pauke pistää putkien liitokset koville, mikä lisää vuotoriskiä.
28.3.2023

Putkien pauke kodissa kaikuu yleensä käyttövesiputkista, jotka tuovat puhdasta vettä asuntoon. Paukkumista voi aiheuttaa esimerkiksi vesihanan sulkeminen, pesukoneen vedenoton loppuminen tai wc:n huuhtelusäiliön täyttyminen.

Tuotepäällikkö Tapio Aaltonen Geberit Oy:n teknisestä tuesta kertoo, mistä putkien paukkuminen johtuu ja mitä sille voisi tehdä.

Miksi käyttövesiputket paukkuvat?

Syitä käyttövesiputkien paukkumiseen on kaksi: putket on joko asennettu ilman kunnollista kannakointia tai putkistossa on liian suuri paine.

Kunnan vesijohtoverkosta tulevaa liian suurta painetta voi alentaa asentamalla vakiopaineventtiilin lähelle vesimittaria. Mikäli paukkuminen johtuu putkiston liian suuresta paineesta, sitä kannattaa pyrkiä alentamaan. Pitkään jatkuessaan paineiskut voivat aiheuttaa haittoja putkien lisäksi myös vesikalusteille, kuten hanoille ja wc-istuimille.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Uudemmissa vesihanoissa paineentasausta on kehitetty paremmaksi. Ne eivät katkaise veden tuloa yhtä äkkinäisesti. Vanhojen hanojen vaihtaminen uusiin voi auttaa vesiputkien paineen säätelyssä. 

Mitä paukkeelle voi tehdä?

Usein paukkumisen syy on vääränlainen asennustapa. Putket tulisi kiinnittää talon rakenteisiin kannakkeilla, jotka pitävät ne paikoillaan. Kuminen äänieriste edistää putkien hiljaisuutta.

Putket tulee kiinnittää tasaisin välimatkoin talon rakenteisiin. Oikea kannakointiväli vaihtelee putkien koon ja materiaalin mukaan. Omakotitaloissa neuvoa voi hakea LVI-liikkeestä.

Voiko väärästä asennustavasta syntyä esimerkiksi vuotoja tai jopa vesivahinkoja?

Mikäli putkistoa ei ole kunnolla kannakoitu, se pääsee liikkumaan. Liike aiheuttaa mekaanista vetoa, joka laittaa putkien liitokset koville. Pitkään jatkuessaan tämä voi aiheuttaa vuotoriskin, joka kasvaa, jos huonosti kannakoidut putket pääsevät hakkaamaan rakenteisiin. Tämä aiheuttaa entistä kovempaa pauketta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos paukkuminen johtuu riittämättömästä kannakoinnista, se loppuu yleensä heti, kun kannakointia lisätään. Putkia ei tarvitse vaihtaa, elleivät liitokset ole kärsineet liian pitkään jatkuneesta rasituksesta.

Pitääkö huolestua erityisesti, jos putkien pauke voimistuu talvella?

Lämpötilojen vaihtelu saattaa aiheuttaa putkistoissa pituusvaihteluita. Mikäli lämpötilojen muuttuessa putkistosta alkaa kuulumaan pauketta, kannakointi saattaa ohjata pituusvaihtelua väärin ja on hyvä tarkistuttaa.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU