Terassi pihalle: opas suunnitteluun ja sisustamiseen

Piha
Terassi pihalle? Terassin voi toteuttaa monella eri tavalla.
Terassi pihalle rakennettuna kutsuu oleilemaan tai vain istahtamaan hetkeksi, kun lämpö alkaa houkuttelemaan ulkotilohin. Terassi kannattaa suunnitella ympäristöönsä sopivaksi ja sisustaa itseään miellyttäväksi. Lue sisustussuunnittelija Anita Koposen vinkit ihanaan terassikauteen!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
18.5.2024

Terassi pihalle toteutettuna oli joskus ennen vain pieni suojaisa ulkotila, joka oli tehty tiettyä käyttöä varten: saunaterassi oli tarkoitettu vilvoitteluun saunan jälkeen ja talon tai mökin terassi toimi ruokailutilana talon kyljessä – lähinnä grillipaikan jatkeena.

Nykyään terassi kuuluu tärkeänä osana vapaa-ajanviettoon niin kotona kuin mökilläkin. Eikä se ole mikään ihme, sillä Suomen kesä on lyhyt, ja siksi heti mahdollisuuden tullen mennään ulos viettämään arkea ja juhlaa.

Terassilla vietetään aikaa ulkoilmassa ja mahdollisimman lähellä luontoa.

Terassille on katettu ruokaa ja juomaa.
Terassilla on ihana syödä ja nauttia virvokkeita kesäisen auringon alla. Terassikalusteiden materiaaleissa kannattaa suosia kestävyyttä, eli valita rottinkia, puuta, polyrottinkia.

Terassi pihalle: monta eri käyttötapaa

Terassit toimivat ulko-oleskelutiloina, keittiöinä ja virkistyspaikkoina. Monen pihalla ne korvaavat nurmikon – terassia kun ei tarvitse leikata ja trimmata pitkin kesää.

Terassilla halutaan tehdä monenlaista kivaa ja hauskaa, joten sinne asennetaan ulkoporeammeita, uima-altaita, ulkosuihkuja, kesäkeittiöitä ja jopa tulisijoja.

Löhöilyä varten terassille hankitaan isoja sohva- tai divaaniryhmiä ja yhteisiin ruokahetkiin ruokailukalusteita somisteineen. Lapsille tuodaan trampoliineja ja hiekkalaatikoita.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Terassi ja pore-allas metsän siimeksessä.
Terassi kannattaa suunnitella sopusointuun ympäristönsä kanssa.

Terassi pihalle: huomioi suunnittelussa erilaiset tarpeet

Uudiskohteiden terassialueet suunnitellaan jo valmiiksi omaksi tärkeäksi osakseen rakennusta ja sijoitellaan ilmansuunnat huomioiden esimerkiksi ilta-auringon alle.

Saunasta tai kylpyhuoneesta halutaan päästä joutuisasti terassille, mikä huomioidaan jo kotia suunniteltaessa.

Vanhaan taloon voidaan puhkaista oviaukko, joista pääsee suoraan terassille.

Tällä tavalla sisätilat yhdistyvät saumattomasti pihapiiriin, eikä kenenkään tarvitse kiertää talon toiselta puolelta päästäkseen terassille.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Terassilla kasvatetaan tomaatteja.
Terassilla voi vaikka kasvattaa tomaatteja, jos haluaa.

Terasseja suunniteltaessa tärkeää on niin kotona kuin mökilläkin huomioida maaston korkoerot, kuten esimerkiksi se, toteutetaanko terassi rinteeseen.

Entä onko mahdollista rakentaa terassi eri tasoille, jolloin terassin monet käyttömahdollisuudet avautuvat eteen lähes luonnostaan?

Eritason terassit yhdistetään portaikolla, mikä muodostaa terassialueesta entistä kiehtovamman.

Terassi kannattaa ehdottomasti myös sovittaa ympäröivään luontoon niin, että se näyttää harmonisena ja sopusointuisena kuuluvan niille sijoilleen itseoikeutetusti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Terassikausi alkaa tuomalla terassikalusteet ulos.
On aika tuoda terassikalusteet ulos ja ryhtyä nauttimaan kesästä.

Avonainen vai katettu terassi?

Avoterassi on kesällä aivan käypä ratkaisu useimpina päivinä. Avoterassilla on ilmaa ja tilaa hengittää, eikä näkösuojaakaan tarvita, jos koti sijaitsee hieman syrjässä.

Katetun terassin suojissa voi oleilla piilossa sateelta ja kuumalta auringon paahteelta – ja myös muiden katseilta.

Terassiaidat ovat yhä suositumpia, varsinkin rima-aidat, jotka toimivat näköesteinä ja rajaavat alueita.

Aitoihin voi kiinnittää erilaista kasvillisuutta – niin kesäkukkia kuin hyötykasvejakin – sekä puutarhavaloja, esimerkiksi aurinkokennoja valaisemaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lasitettu terassi pidentää terassikautta

Lasitettu terassi palvelee joka säällä ja kaikkina vuodenaikoina.

Lasiterasseja toteutetaankin nykyään paljon, koska ne suojaavat sateelta ja tuulelta – eli sopivat Suomen oloihin ja pidentävät terassikautta melkoisesti.

Lasitetulle terassille voi asentaa ulkokaasutakan, ja lasiterassi on myös erinomainen paikka ulkoporeammeen ympärivuotiseen käyttöön.

Terassi meren rannalla mökin edessä.
Joskus ei tarvita muuta kuin terassi ja maisema.

Mistä on parhaat terassit tehty?

Terassin pintamateriaalien valintaa voi puntaroida monelta kantilta.

Terassimateriaalin kriteereinä voi olla esimerkiksi

  • kestävyys
  • helppohoitoisuus
  • luonnonmukaisuus
  • ajattomuus.

Usein terasseissa käytetään lämpökäsiteltyä puuta tai kestopuuta. Puuterassi kannattaa huoltaa ja puhdistaa joka kevät, jotta materiaali pysyy kauniina vuodesta toiseen.

Lehtikuusi on suosittu luonnonmukainen materiaali, joka harmaantuu ajan kuluessa kauniisti ihan itsestään.

Komposiittiterassilaudat ovat helppohoitoisia ja kestäviä. Niissä on useita sävyjä monen kuluttajan makuun.

Isot ulkolaatat ovat upeita pintamateriaaleja varsinkin moderneissa kohteissa. Myös kivi on kaunis ja kestävä materiaali.

Yhdistelemällä puuta & kiveä keskenään syntyy kiinnostava ja luonnollinen terassin pinta.

Ulkotilat sisältävät kesäkeittiön ja ruokailutilan.
Terassi on leppoisa yhdessäolon paikka, ja jos se on katettu, pieni sadekaan ei haittaa.

Terassi teeman mukaan

Parhaimmillaan terassi on toiminnallinen, käytännöllinen ja itselle mieluisa tila.

Jos haluaa yhdenmukaista ja kaunista, suunnittelussa voi hyödyntää vaikkapa teema-ajattelua. Teemat ammennetaan esimerkiksi ympäröivästä miljööstä, kuten merestä tai muusta vesistöstä, maalaismaisemasta tai kaupunkimiljööstä.

Terassi teeman mukaan

  • Merihenkisyys sisustuksessa ja sävyjen valinnassa sopii tietenkin meren äärelle mutta muuallekin – sinivalkoiset kankaat, köysiaita ja mahongin värisiä kalusteita.
  • Maalaishenkeä saa valitsemalla rustiikkisia kalusteita brittiläisin vaikuttein: kukkaloistoa tekstiileissä ja kukkaruukuissa sekä puutarhamaista värikirjoa.
  • Viherkeidas tarkoittaa runsasta kasvillisuutta terassin ympärillä, pensaita tai viherkasveja ja kukkia kukkalaatikoissa tai ruukuissa terassilla.
  • Hyötykasviterassin erikokoisissa astioissa kasvaa yrttejä tai vaikka tomaatteja suoraan kesäkeittiön tarpeisiin.
  • Moderni cityterassi esittelee hillittyjä vaaleita värejä ja eleganttia tyyliä, isot ruukut korkeine koristeheinineen, tyylikkäät sohvakalusteet suurine tyynyineen.

Lue lisää terassiasiaa